E t u s i v u

 

 Valokuvia Kreetalta

    AGIA MARINA                  AGIOS NIKOLAOS   

 

 

 

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos sijaitsee Iraklionista n.70 km itään, Mirabellon lahden poukamassa. Agios Nikolaos on Itä-Kreetan pääkaupunki jossa asuu n. 19 000 asukasta. Kaupungin keskusta sijoittuu "pohjattoman järven" ympärille, jossa varsinkin kesäiseen turistiaikaan on vilkasta. Pohjattoman järven ympärillä on useita ruokapaikkoja tosin suurimmassa osassa on ruoka hinnoiteltu "näköalalisällä" korotettuna.  Kaupungissa on myös useita pikaruokapaikkoja, joita kannattaa myös kokeilla.

Taverna Portes on kyllä ehdottomasti koettava, kunhan sen vaan "bongaa" eräältä pieneltä kadulta lähellä jalkapallokenttää. Kuten myös vanhan linja-autoaseman paikalla oleva Varda, jossa saa todella hyvää kotitekoista juustoa esimerkiksi! Agios Nikolaos on ruoka- ja makuelämyksiä täynnä, kunhan vaan löytää ne aidot ja oikeat paikat!

Agioksessa on Yannis niminen baari lähellä satamaa, jossa iltaisin pääasiassa soi rock´n roll musiikki. Hieman toisella puolella keskustaa on Tutu-baari (ja halvemmat oluet) jossa myös on rokimpaa musiikkia verrattuna kaupungin moniin muihin disco ja tekno paikkoihin joita varmasti löytyy kyllä jokaiseen makuun.

Agioksessa voi tehdä vaikkapa piristävän päiväkävelyn pitkin meren rantaa kulkevien katujen ja kävelyteiden ja vaikkapa palata takaisin sitten kierrellen keskustan kautta lähtöpisteeseensä.

Agioksessa kannattaa ehdottomasti vuokrata moottoripyörä (mikäli löytyy aikaisempaa ajokokemusta riittävästi) ja lähteä hieman kaupungin keskustaa kauemmaksi vuorille tai vaikkapa poiketa vaikkapa Vain palmulaaksoon tai Lassithin tasangolle. Ja ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka tuolla suunnalla on Kato Zakro. Paikka joka todellakin ottaa sinut ja vie mukanaan. Ja vielä enemmän jos mukanasi on mukavaa seuraa, sillä paikka ei ole iso, mutta se on puhutteleva. Ja luotettavan tiedon mukaan siellä on pilvettömänä yönä nähtävissä todellinen näytelmä tähtitaivaalla. Lähellähän ei ole minkäänlaisia katu- tai muita valoja jotka häiritsisivät tuota jumalaisen näytelmän seuraamista.

Matalan kaupunki "hippiluolineen" on kanssa hyvä vaihtoehto yhden päivän retkeksi. Myös Ierapetra on tutustumisen arvoinen kaupunki monine nähtävyyksineen.

Kun suunnittelee matkareittiä, niin koskaan ei kannata tehdä liian tiukkaa aikataulua itselleen, vaan laskea vaikkapa keskituntinopeus n. 40 km/h, niin kerkiää reilusti pysähdellä pitääkseen juomataukoja tai ottaakseen valokuvia kauniista ja henkeäsalpaavista maisemista. Rannikon pääväylällä voi toki laskea hieman suuremmankin keskituntinopeuden, mutta varsinkin vuoriston syheröisillä osuuksilla tuo on aika kohdillaan, sillä varsikin keskikesän hellekeleillä pitää muistaa juoda vettä riittävän usein pieninä annoksina, ettei nestehukka pääse yllättämään. Samoin kannattaa muistaa nauttia välillä jotain pientä suolaista purtavaa, joko tavernassa poiketen tai sitten kaupasta ostaen ja sitä sitten jossakin nauttien.

Kannattaa muistaa, että paikallinen asfaltti on todella reilusti liukkaampaa kuin mihin suomessa olemme tottuneet, joten suotta eivät vuokraamot siitä mainitse.

Keskustan tuntumasta lähtee myös monia veneitä jotka tekevät eripituisia retkiä Spinalongaan, joka ehdottomasti on tutustumisen arvoinen saari. Suomen televisiossakin on esitetty monojaksoinen TV-sarja (Saari) joka kertoo ajasta jolloin Spinalongassa oli spitaalisia.

 

 

 

 

 M o p o t

 V a l o k u v a t

 K o i r a     

 K r e i k k a

 L i n k i t

 

 

 

 

 

©  Pave 2012